О нама

Здравствену заштиту становништва општине Медвеђа пружа Дом здравља Медвеђа са седиштем у Медвеђи који обавља здравствену делатност на примарном нивоу здравствене заштите и послује у оквиру Плана мреже здравствених установа, а на основу Закона о здравственој заштити.

Дом здравља Медвеђа је основан 1980.године . Након издвајања од Здравственог центра Лесковац од 01. јануара 2007.године  послује као самостална здравствена установа и као таква пружа примарну здравствену заштиту становницима општине Медвеђа. У насељеном месту Медвеђа је  седиште Дома здравља.

Основни подаци о подручју

Општина Медвеђа се налази на југу Србије и спада у групу екстремно неразвијених општина у Републици Србији. Обухвата површину од 524 км2  и граничи се са шест општина: Косовска Каменица, Приштина, Подујево, Куршумлија, Бојник и Лебане. Општину чини 44 села и насеља, у 36 месних заједница.

Кроз Медвеђу пролази магистрални пут М9 Лесковац-Приштина. Асфалтним путем са општинским местом су повезана насеља: Сијаринска Бања, Газдаре, Леце, Гајтан, Туларе, Медевце, Реткоцер, Спонце, Тупале, Боровац, Бучумет  и Стубла. Остала села су повезана макадамским и локалним путевима  који су у веома лошем стању, тако да се у зимском периоду не могу користити, што у многоме отежава пружање здравствене заштите становништву

Табела 1. Удаљеност амбуланти и опште болнице од Дома здравља у километрима и потребно време вожње у једном смеру 

  Удаљеност од Дoмa здравља Медвеђа у км Време вожње у једном смеру
ЗА. Сијаринска Бања 9 км. 15 мин.
ЗА. Леце 11 км. 20 мин.
ЗА. Бучумет 15 км. 30 мин.
ЗА. Реткоцер 12 км. 30 мин.
ЗА. Равна Бања 15 км. 40 мин.
ЗА. Туларе 18 км. 40 мин.
Општа болница Лесковац 45 км. 45 мин.